Talijanski ministri Angelino Alfano i Beatrice Lorenzin u posjeti Istarskoj županiji

Talijanski ministri Angelino Alfano i Beatrice Lorenzin u posjeti Istarskoj županiji

"Upravo zahvaljujući intenzivnom radu Talijanske Unije u Hrvatskoj, proteklih je 25 godina uspostavljana uspješna suradnja i prijateljstvo dvaju naroda. Unija je putem institucija kao što su škole, kulturna društva i nacionalne zajednice, značajno doprinijela obogaćivanju pluralizma i interkulturalnog dijaloga u Istri", rekao je istarski župan Valter Flego prilikom današnjeg posjeta talijanskog ministra vanjskih poslova Angelina Alfana i ministrice zdravstva Beatrice Lorenzin Talijanskoj srednjoj školi Dante Alighieri, čiju je izgradnju pomogla financirati i Talijanska unija. Posjetu talijanskoj školi nazočio je i predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Maurizio Tremul.

Župan Flego podsjetio je okupljene kako je Istarska županija prva u Hrvatskoj ugradila u svoj Statut dvojezičnost te kako je jedina usvojila Deklaraciju o zaštiti programskih struktura talijanskih srednjih škola u Istri. "Istra je zaista multikulturalna i multietnička regija, to je naše bogatstvo i naša posebnost. Zahvaljujem se Talijanskoj uniji na svemu što čini za talijansku nacionalnu zajednicu na ovom području, a time i na svemu što čini za bolji život građana Istre", istaknuo je istarski župan.

Ministrica zdravstva Republike Italije Beatrice Lorenzin, koja je porijeklom iz Istre, naglasila je važnost očuvanja svog identiteta, onog istarskog, hrvatskog i talijanskog, kao i bogatstvo koje mladima sada daje činjenica što su i dio europskog kolektivnog identiteta, dok se ministar Alfano osvrnuo na slobodu koju nam daje članstvo u Europskoj uniji te poručio mladima da uživaju u toj slobodi.

Talijanski ministri u Istri su povodom dvodnevnog službenog posjeta, te su se nakon druženja sa srednjoškolcima zajedno sa istarskim županom uputili u Komunalnu palaču Grada Pule gdje su se održali bilateralni sastanci. Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sastao se sa svojim talijanskim kolegom Angelinom Alfanom dok je ministar zdravstva Republike Hrvatske Milan Kujundžić održao sastanak sa talijanskom ministricom zdravstva Beatrice Lorenzin.

Istarski župan je s talijanskim i hrvatskim ministrima tijekom današnjih susreta razgovarao i o novouvedenoj pojačanoj kontroli schengenskih granica. "Složili smo se kako je sigurnost svih zemalja članica zajednički cilj, ali i kako moramo naći takvo rješenje koje će smanjiti čekanja i dramatične gužve na graničnim prijelazima. Naglasio sam važnost slobodnog protoka robe i ljudi, što je izrazito bitno za Istru kao turističku regiju", izjavio je župan Flego.

Ministar Stier po završetku sastanka kazao je kako je s talijanskim kolegom dogovoreno formiranje međudržavnog odbora kako bi se između Italije i Hrvatske mogla intenzivirati suradnja. "Drago mi je da je ministar Alfano danas posjetio Pulu. Suradnja naših dviju zemalja je odlična jer obje se naše zemlje zalažu za modernu Europu bez novih podjela gdje će se poštivati temeljna ljudska prava i pravo na slobodno kretanje", kazao je Stier.

Nakon sastanka ministra zdravstva Republike Hrvatske Milana Kujundžića s ministricom zdravstva Talijanske Republike Beatrice Lorenzin talijanska delegacija položila je vijence na spomen obilježju žrtvama Vargarole ispred pulske Katedrale.

Galerija fotografija