Osnovana Koordinacija vijeća albanske i srpske nacionalne manjine u Istarskoj županiji

Osnovana Koordinacija vijeća albanske i srpske nacionalne manjine u Istarskoj županiji

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je potpisan Sporazum o osnivanju Koordinacije vijeća albanske i srpske nacionalne manjine u Istarskoj županiji, uz prisustvo istarskog župana Valtera Flega i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića.

Osnivanje Koordinacije župan Flego vidi kao dodatnu potvrdu posebnosti Istre, njene multikulturalnosti, multietničnosti i suživota.

"To je poruka iz naše Istre, poruka o suradnji i gradnji mostova. Siguran sam kako će se Koordinaciji priključiti i druge manjinske zajednice te će se suradnja i prijateljstvo intenzivirati", naglasio je župan Flego dodajući kako Županija odlično surađuje sa svim nacionalnim zajednicama te se na taj način oplemenjuje.

Gradonačelnik Miletić je izrazio zadovoljstvo današnjim činom potpisivanja Sporazuma naglasivši kako Istra spaja ljude.

"Zajedništvo je danas potrebnije nego ikad. Budimo ljudi, budimo si dobri i pomognimo jedni drugima", poručio je gradonačelnik Miletić.

O značaju potpisivanja Sporazuma govorili su i sami potpisnici - predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Istarske županije Viktor Ramaja

Želja za osnivanjem Koordinacije, rekao je predsjednik Rašula, rodila se prije tri godine jer se željelo povezati interese srpske i albanske manjine.

"Koordinacija će služiti kao platforma za očuvanje i unapređenje naših nacionalnih, etničkih, kulturnih, jezičnih i vjerskih identiteta. Želimo pokazati kako se može stvoriti sinergija i vjerujem kako će nam se ubrzo i ostale manjine pridružiti", istaknuo je Rašula.

Predsjednik Ramaja zahvalio se svima koji su pridonijeli ovom činu, kao i onima koji će se ubuduće pridružiti Koordinaciji.

"Korak smo ispred drugih i rekao bih da danas probijamo led. Mi smo kao jedna mala Amerika, svi smo jednaki i drago mi je zbog toga", rekao je Ramaja.

Temeljna zadaća Koordinacije je ostvarivanje pune integracije pripadnika albanske i srpske nacionalne manjine u društveni, gospodarski i javni život Istarske županije na načelima jednakosti i pozitivne diskriminacije.

Galerija fotografija