Započeo 2. Istria Gourmet Festival

Započeo 2. Istria Gourmet Festival

Nakon vrlo uspješnog Istria Gourmet Festivala koji je u listopadu prošle godine po prvi put održan u Rovinju, Turistička zajednica Istarske županije i hotelska tvrtka Maistra organizirale su i proljetni Istria Gourmet Festival. Kongres se danas održava u Hotelu Lone, u Rovinju, a svečanosti otvaranja prisustvovao je i istarski župan Valter Flego.

Obraćajući se brojnim prisutnima, župan Flego je naglasio kako je Istra najbolja maslinarska regija na svijetu, ima vrhunska vina, a ujedno je i najturističkija regija u Hrvatskoj. Međutim, župan smatra kako to nije dovoljno.

"Želimo li i dalje ostvarivati odlične rezultate i biti najbolji, moramo trčati brže od konkurencije. Trebamo ulagati u inovacije jer inovacije donose investicije, a investicije izvoz", rekao je istarski župan dodajući kako su iz tog razloga manifestacije poput Istria Gourmet Festivala, jedinstvenim te vrste na Jadranu, od izuzetne važnosti.

"Svjesni smo da ako ne ulažemo u sebe i nova znanja, drugi će nas prestići, a to ne želimo", kazao je župan posjetivši i na projekte koje provodi Županija, poput onog zaštite poljoprivrednih proizvoda oznakom izvornosti na razini EU. Nakon zaštite istarskog pršuta, dodao je župan Flego, intencija je zaštiti i ostale istarske proizvode.

Tijekom jednodnevnog Istria Gourmet Festivala održavaju se predavanja i show cooking renomiranih chefova, ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama.

Ova prestižna gastro medalja je ono što svaki chef potajno priželjkuje u svojoj karijeri, a u Istru je nedavno stigla prva i zasad jedina takva zvjezdica, što pokazuje da ima još jako puno prostora za učenje i napredovanje. Istria Gourmet Festival je upravo prigoda za ugostitelje, hotelijere, ali i sve zainteresirane za gastronomiju, da kroz predavanja, postavljanje pitanja, druženje i razmjenu iskustava unaprijede svoja znanja.

Program drugog po redu Istria Gourmet Festivala podijeljen je u dva dijela. Prvi dio tematskih predavanja objedinjen je pod naslovom "Nije važno samo dobro jesti, važno je i zdravo jesti", a predstaviti će neke od najnovijih tendencija u gastronomiji te podsjetiti na blagodati nekih neopravdano zapostavljenih namirnica dostupnih u našem podneblju. Bit će govora o prirodnim antioksidansima, Paleo prehrani, bakalaru i plavoj ribi, zatim "Gluten Free" prehrani, kiselom tijestu te tehnikama spajanja sastojaka za Napuljsku pizzu.

U drugom dijelu festivala biti će riječi o primjerima najbolje prakse u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, standardima u ugostiteljstvu i važnosti Food&Beverage odjela te značaju restorana sa Michelinovom zvjezdicom u ponudi luksuznih hotela. Nakon čega će uslijediti vrlo zanimljivi show cookinzi, tijekom kojih će sudionici konferencije otkriti  tajne tehnike spravljanja riže, plodova mora i alga a ujedno drugačije viđenje mediteranske kuhinje.

Cilj pokretanja ovog hvalevrijednog projekta je upoznavanje s novim svjetskim trendovima u kulinarstvu, kao i potenciranje daljnjeg razvoja istarske enogastronomije.