Održana konferencija: Upravljanje gastronomskim manifestacijama u Istri - izazovi i prilike

Održana konferencija: Upravljanje gastronomskim manifestacijama u Istri - izazovi i prilike

Upravni odjel za turizam Istarske županije organizirao je konferenciju na temu gastronomskih manifestacija u Istri, odnosno koje prilike i izazove nude. Konferencija je održana u četvrtak 23.02. u sklopu međunarodnog sajma prehrane, pića i opreme za turizam Promohotel u porečkoj dvorani Žatika. Projekt je predstavila pročelnica Nada Prodan Mraković, naglasivši da su gourmet eventi važni za produžetak turističke sezone i stvaranje novih motiva dolaska u destinaciju.

Naime, u suradnji s porečkim Institutom za poljoprivredu i turizam, tijekom 2016. godine održano je niz edukacija na temu organizacije manifestacija u različitim gradovima Istre te je provedeno terensko istraživanje koje je obuhvatilo analizu odabranih gastronomskih manifestacija i percepcije Istre kao gourmet destinacije. O načinu provedbe i rezultatima istraživanja govorila je dr. sc. Klara Trošt Lesić, koja je okupljenim predstavnicima istarskih turističkih zajednica, hotelijerskih tvrtki, lokalnih samouprava i drugih koji se bave organizacijom manifestacija, prezentirala glavne izazove s kojima se organizatori manifestacija susreću, kao što su; datum održavanja, propusti kod procjene potrošnje hrane, potom loša informiranost gostiju i neznanje djelatnika na manifestacijama, organizacijski propusti koji dovode do dojma improvizacije i zanemarivanje evaluacije, a kao zaključak se predlaže bolje planiranje i organizacija.

Potom je svoja iskustva, kao primjer dobre prakse za manifestaciju s dugogodišnjom tradicijom FriuliDoc, predstavio pročelnik trgovine i turizma u Gradu Udine Alessandro Venanzi. O Renesansnom festivalu, kao jednoj od zanimljivijih te vrste u Europi, govorio je zatim direktor TZ Koprivnice Renato Labazan. Kako se to radi u Ljubljani ispričala je Jerneja Kamnikar iz tvrtke Vivo catering International, koja je u toj branši jedna od najuspješnijih u Sloveniji.

Uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovale marketing menadžerica iz županijskog TZ-a Cristina Vojić Krajcar, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine dr.sc. Elena Uljančić Vekić, umirovljeni profesor kuharstva Ljudevit Sabo i vlasnica tvrtke Optimus Consulting koja se bavi organizacijom manifestacija Kristina Rabar. Panel raspravu je moderirala dr. sc. Klara Trošt Lesić.

Galerija fotografija