Predstavljene mogućnosti financiranja projekata u okviru Europskog socijalnog fonda +

Predstavljene mogućnosti financiranja projekata u okviru Europskog socijalnog fonda +

U sklopu tradicionalnog obilježavanja EU tjedna u Istarskoj županiji, danas se u Puli, održava Info dan ESF+: Kako podržati visoku kvalitetu života, dostupno obrazovanje, uključivost i socijalne usluge putem Europskog socijalnog fonda, u organizaciji Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove. 

Cilj Info dana je predstavljanje tematskih područja ulaganja, noviteta u odnosu na prošlu financijsku perspektivu, mogućnosti financiranja projekata u okviru Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) i iskustva korisnika s područja Istarske županije u provedbi projekata u okviru ESF 2014.-2020. Namijenjen je svim potencijalnim korisnicima Europskog socijalnog fonda+ s područja Istarske županije.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili istarski župan Boris Miletić i ravnateljica Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove Ivana Dragišić. 

"U fokusu našeg interesa je svakako čovjek i Europski socijalni fond danas pruža mogućnosti koje mogu koristiti različite ustanove, poput onih predškolskog odgoja, naše škole ili pak udruge, dakle institucije koje se bave građanima. Svakako je prednost ESF što često nudi stopostotno financiranje, odnosno nije potrebno vlastito učešće. Danas je, dakle, puno lakše financirati određene programe kada možete koristiti i fondove, a ne samo izvorna proračunska sredstva, a Istra prednjači po privlačenju sredstava iz EU fondova. S druge strane, i mi kroz proračun Istarske županije dajemo upravo naglasak na čovjeka. Imamo različite programe putem kojih dodjeljujemo značajne iznose za sufinanciranje rada udruga i ustanova koje pomažu onima kojima je to potrebno“, istaknuo je župan Miletić, koji se osvrnuo i na deficit stručnog kadra u mnogim područjima te negativne demografske trendove. Međutim, dodao je župan, Istra je jedina županija, uz Grad Zagreb, koja ima pozitivan saldo, a to nije posljedica prirodnog prirasta već imigracije stanovnika.

„Europski socijalni fond plus je zaista značajan fond koji financira cijeli spektar projekata iz različitih područja, od materijalne deprivacije do ulaganja u socijalnu skrb, zdravstvo, osnovnoškolsko, srednjoškolsko obrazovanje i sl. Zato smo i organizirali jedan ovakav Info dan, kako bismo potencijalnim korisnicima predstavili cijeli spektar mogućnosti“, kazala je ravnateljica Dragišić, dodajući kako su u ovoj financijskoj perspektivi RH na raspolaganju dvije milijarde eura kroz niz poziva. 

Uslijedilo je izlaganje „Nove mogućnosti ESF+ 2021.-2027.“ koje je održala voditeljica Službe za kontrolu i provedbu projekata pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ana Puh, a osvrnula se na obrazovanje i cjeloživotno učenje, zdravstvo, socijalno uključivanje, socijalne inovacije, zapošljavanje mladih, materijalnu deprivaciju, te inkluzivno tržište rada i poticanje zapošljavanja. Predstavnica Ministarstva je, također, najavila i predstavila pozive na dostavu projektnih prijedloga u 2024. godini u okviru programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.“. 

Na okruglom stolu „Iskustva i izazovi korisnika iz Istarske županije u provedbi projekata u okviru ESF 2014.-2020.“ sudjelovala je i pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić koja je govorila o značaju EU fondova za zdravstvo, posebice u kontekstu zadržavanja i privlačenja kadra. Naime, fondovi pružaju mogućnost daljnjeg usavršavanja, konkretno specijalističkog usavršavanja doktora medicine i prvostupnika sestrinstva kako u Istarskim domovima zdravlja, tako i u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu IŽ. 


 

Galerija fotografija